Octavian Nicolaescu, ex-directorul Autorității Aeronautice Civile, a fost repus în funcție prin Hotărârea instanței de judecată.

Octavian Nicolaescu, fostul Director al Autorității Aeronautice Civile, demis la data de 15 octombrie 2019, a fost repus în funcție prin Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cu executare imediată din 21 ianuarie 2021.

Anterior, Dl. Nicolaescu, a mai deținut această funcție în perioada octombrie 2018- septembrie 2019, reușind în perioada mandatului său să impulsioneze dezvoltarea aviației civile pe domeniul extern.

Începând cu octombrie 2018 (momentul numirii în funcție a Dlui Nicolaescu), echipa Autorității Aeronautice Civile a avut mai multe ședințe de lucru reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile de reglementare din domeniul aviației civile din alte state UE pentru a evalua și elimina lacunele depistate în activitatea operatorilor aerieni naționali și a AAC.

În urma evaluării efectuate de către inspectorii EASA în luna Februarie 2019 pentru perioada 2017-2019 au fost depistate neconformități majore, motiv pentru care unele companii aeriene din Republica Moldova au fost incluse în lista de siguranță a UE.

În perioada de după misiune AAC a elaborat și coordonat cu reprezentanții Comisiei Europene un plan de acțiuni corective, menite să înlăture neconformitățile identificate și să permită excluderea operatorilor naționali din Lista de Siguranță a UE în aprilie 2020.

AAC a întreprins toate măsurile pentru implementare a planului de acțiuni, fapt care a fost pozitiv apreciat de reprezentanții Comisiei Europene , iar conducerea Autorității Aeronautice Civile fiind încurajată să continue același parcurs, ce ar impulsiona excluderea operatorilor naționali din Lista de Siguranță.

După demiterea dlui Nicolaescu planul de acțiuni nu a mai fost implementat, operatorii naționali rămânând, cu regret, în continuare în Lista de Siguranță a UE.

De menționat, că Dl. Nicolăescu iși va continua parcursul profesional, contribuind la dezvoltarea continuă a domeniului care i-a fost încredințat să îl gestioneze și să asigure desfășurarea activării tuturor agenților aeronautici în siguranță.

Tot în acea perioadă, în premieră pentru Republica Moldova, a fost semnat acordul de colaborare cu Autoritatea Aeronautică Română, IATA, au fost demarate negocieri cu Autoritatea din Austria, precum și finalizate discuțiile pentru un nou acord cu Eurocontrol.

22.01.2021 14:25