Chișinău, 9 Decembrie 2020 – AAC a participat la al 13-lea Forum al Conferinței Europene a Aviației Civile (ECAC)

Directorul Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, a participat astăzi la cel de-al 13-lea Forum al Conferinței Europene a Aviației Civile (ECAC), care s-a desfășurat în format de teleconferință, cu genericul „Criza COVID-19 - de la supraviețuire la recuperare“.

Evenimentul a fost secționat în două sesiuni.

Sesiunea 1. Gestionarea riscurilor a inclus în agenda sa subiecte prioritare generate de repercusiunile pandemiei asupra flotei și a personalului din domeniul aviației civile, precum și efectele nivelului redus al zborurilor, munca la distanță, programul temporar și disponibilizarea personalului calificat în multe entități, riscurile asociate cu factori care afectează performanța personalului în sectorul transportului aerian.

Totodată, au fost discutate subiecte ce țin de categorizarea și reducerea riscurilor de siguranță, schimbarea comportamentului pasagerilor ca urmare a pandemiei Covid-19, menținerea motivării și pregătirii necesare a investigațiilor evenimentelor aeronautice și impactul riscurilor din interior.

Sesiunea 2. Construirea rezistenței, a inclus subiecte ce vizează tangențial fragilitatea mai multor agenți aeronautici la nivel mondial și nevoia de adaptare rapidă și reorganizare a sistemului pentru a face față noilor condiții de operare. De asemenea, s-a discutat despre administrarea domeniului aviației civile, prioritățile politice, mecanismele de planificare a situațiilor de urgență în condiții pandemice de amploare și de durată. În acest context, discuțiile s-au axat pe rolul ajutoarelor de stat în aviație, asigurarea modernizării Managementului traficului aerian pentru un sistem de aviație rezistent și durabil, sustenabilitatea financiară a operatorilor de aeroporturi precum și investițiile în noile tehnologii inovative.


09.12.2020 18:51